Presiden Sands China berharap kuarantin dikurangkan kepada seminggu untuk menarik pengunjung Hong Kong
togel

Presiden Sands China berharap kuarantin dikurangkan kepada seminggu untuk menarik pengunjung Hong Kong

Presiden Sands China Wilfred Wong berharap kuarantin di Macau akan dikurangkan untuk menarik pengunjung Hong Kong kerana kerajaan tempatan telah melonggarkan beberapa sekatan sempadan baru-baru ini.

“Saya rasa kita mungkin akan melihat lebih banyak kelonggaran di kalangan orang Cina tanah besar dan [pelawat] Hong Kong. Itu akan menjadi langkah pertama dan saya menjangkakan, berikutan keadaan di Hong Kong yang bertambah baik, kerajaan Macau mungkin akan melonggarkan secara beransur-ansur sekatannya terhadap kemasukan orang dari Hong Kong. Mudah-mudahan mungkin pengurangan dalam bilangan hari orang terpaksa tinggal di bawah kuarantin,” kata Wong selepas melancarkan Karnival Beli-belah Sands 2022 di The Venetian Macao.

“Mudah-mudahan ia akan turun kepada 7-10 hari. Saya rasa lebih pendek tempoh kuarantin, lebih banyak Macau akan terbukti menarik kepada pengunjung Hong Kong,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, Wong juga menjangkakan lebih ramai pelancong dari tanah besar China ketika musim panas semakin hampir, berkata, “Terdapat banyak permintaan untuk percutian dan saya fikir sangat banyak bergantung pada betapa ketatnya kerajaan [tanah besar] China dari segi perjalanan … jika mereka melonggarkan sekatan perjalanan mereka, kemudian kami menjangkakan lebih ramai orang akan datang.”

Wong menambah: “Orang dari Beijing dan Shanghai tidak melawat jadi kebanyakan pelancong kami [pada masa ini] berasal dari wilayah Guangdong. Itulah sebabnya anda melihat bahawa sentiasa ada puncak pada hujung minggu … Jumaat, Sabtu. Pada masa lalu, apabila semua orang dari bahagian yang berlainan di China datang, biasanya hari bekerja juga baik. Kini hari bekerja biasanya mempunyai penghunian yang rendah.”

Ditanya mengenai beberapa pekerja bukan pemastautin yang kontraknya tidak diperbaharui untuk menampung penduduk Macao yang menganggur, beliau menjawab: “Kerajaan sentiasa menyemaknya. Kami setakat ini telah melepaskan Result SGP beberapa pekerja yang mempunyai pasport asing dan saya fikir ia mungkin perkara yang betul untuk dilakukan kerana keadaan pekerjaan telah merosot di Macau … jika ada pekerjaan yang sesuai untuk orang tempatan, kami pasti akan memberi keutamaan kepada orang tempatan penduduk.”

Beliau menambah: “Tetapi masih terdapat pekerjaan yang mungkin tidak mahu atau tidak diminati oleh penduduk tempatan. Jadi, pekerja asing sentiasa memerlukan. Kami akan menyemak keadaan secara berkala dengan Jabatan Buruh.”

Wong juga menegaskan bahawa arena 6,000 tempat duduk di The Londoner Macao akan dibuka pada separuh kedua tahun ini, dengan satu lagi majlis sudah Totobet HK dirancang untuk meraikan pembukaan penuh The Londoner Macao. “Buat masa ini, ia satu-satunya perkara yang masih dalam pembinaan,” katanya.

Karnival Beli-belah Sands 2022 akan berlangsung di Ekspo Cotai The Venetian Macao dari 21-24 Julai. Karnival membeli-belah telah diadakan setiap tahun sejak 2020, dengan acara tahun ini ditetapkan untuk menampilkan lebih daripada 580 gerai.